Spotnet Classic handleiding de makkelijkste manier om te downloaden

Downloaden uit nieuwsgroepen is niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een goede nieuwsserver en een download programma. Een download programma waarmee je kan downloaden uit nieuwsgroepen noemt men een newsreader. Er zijn vele newsreaders, maar deze zijn niet altijd even handig. Eerst moet je zoeken naar een bestand, en dan kan je pas downloaden. Met Spotnet Classic kan je zoeken en downloaden. Je kan makkelijk zoeken en zien wat andere downloaders van de download vinden.

Zorg eerst voor een goede nieuwsserver met een trial

Voordat je Spotnet Classic kan gebruiken heb je een nieuwsserver nodig. Helaas kost een nieuwsserver maandelijks ongeveer 7 euro. Gelukkig zijn er providers zoals Eweka, die je de mogelijkheid bieden om eerst gratis 7 dagen te downloaden. Daarna kan je kiezen voor een maand of jaarabonnement. Je kan ook gewoon een andere provider nemen. UsenetServer en Newshosting worden als de beste Usenet providers te wereld gezien en bieden ook een gratis trial aan, je kan ze 14 dagen gratis proberen. De beste nieuwsservers kosten 15 euro, maar dan heb je echt alle opties die een nieuwsserver provider kan bieden.

Een nieuwsserver van 4 euro per maand raden wij af, de retentie en downloadsnelheden zijn dan maar zelden wat de provider beloofde. Usenet providers die zo goedkoop zijn hebben meestal geen eigen NNTP servers, ze hebben een kantoortje, en huren de servers bij echte providers. Je herkent ze vrij makkelijk, ze bieden namelijk nooit een gratis proefperiode aan. Want, dat kost ze geld en dan ontdek je tijdens de proefperiode dat je helemaal niet bieden wat ze toezegden. Kies voor een goede Usenet provider, al stop je na de proefperiode, dan ben je beter af dan wanneer je voor een Usenet provider van 4 euro per maand kiest.

Spotnet Classic downloaden? Dat is lastig, je krijgt een valse virusmelding

spotnet downloadenAls je een nieuwsserver hebt, kan je Spotnet downloaden. Dat kan je hier doen. Er is een nadeel, op het moment dat je op download klikt, gebeurt er niets. Bijna alle browsers, Chrome, Edge en Firefox zien het programma ten onrechte aan voor een virus en starten de download dus niet eens. Wil je Spotnet downloaden zonder onterecht gedoe over virussen? Dan kan je hier Spotnet portable downloaden. Als je Spotnet niet op een USB stick wilt installeren, maar gewoon op je PC, dan gaan we verder. Als je met de rechtermuisknop op download gaat staan en klikt op “Bestand opslaan als” of als “Save file as” dan zal het bestand in je browser worden opgeslagen.

Helaas wordt het programma ten onrechte als een virus gezien

Spotnet virus meldingMaar, het bestand wordt nog steeds niet gedownload, omdat het als niet veilig wordt gezien. Door op “Behouden” of “Keep” te klikken, kan je het bestand daarna toch downloaden. Mocht je bang zijn dat Spotnet Classic toch een virus bevat, dan kan je ervoor kiezen om het programma niet te downloaden. In dat geval zijn er verschillende alternatieven voor Spotnet Classic, waarover je onderaan deze pagina meer kan lezen. Als je ervoor kiest om het programma te installeren, dan moet je het uitpakken. Wij hebben echter geen enkel virus gevonden, alleen valse meldingen.

Spotnet installeren

Klik met rechtermuisknop op het gedownloade .zip bestand. Er verschijnt nu een menu. Kies voor uitpakken. Na het uitpakken kan je Spotnet installeren door twee keer op spotnet1907.exe te klikken. De installatie van Spotnet wordt nu gestart. Je krijgt twee opties, je kan het programma op je computer installeren of portable. Als je kies voor installeren, dan kan je gewoon doorklikken. Als het programma is geïnstalleerd kan je beginnen met het instellen van een nieuwsserver. Wij raden Eweka aan, je kan deze nieuwsserver provider namelijk een week geheel gratis testen. En het is de beste provider die je in Nederland kan vinden, Eweka heeft 15 jaar retentie, dekt alle grote nieuwsgroepen en downloaden gaat razendsnel. Wil je een groot bestand delen met iemand? Dan kan je de upload functie aanzetten en iets uploaden naar een nieuwsgroep waar men van alles naar upload.

Eweka beste nieuwsserver

Uploaden kan ook met Eweka maar deel geen copyright beschermd materiaal!

Let wel op, upload geen copyright beschermd materiaal, dat kan enorme problemen opleveren en is strafbaar. In het verleden is er iemand geweest die Eweka gebruikte om copyright beschermd materiaal te uploaden, stichting brein wilde de gegevens van deze uploader. Eweka geeft niet zomaar klantgegeven weg, waarna een rechtszaak volgde. Eweka verloor deze rechtzaak en moest tegen wil en dank de gegevens van de uploader overdragen. En, dan volgt een schadeclaim die in de tienduizenden euro’s kan lopen…

Upload dus nooit een bestand waar copyright op rust, al heeft je Usenet provider het beste met je voor, ze moeten je gegevens doorgeven. Maar, als je een video van een bruiloft of iets dergelijks wilt delen, dan kan dat uitstekend door met Eweka een bestand te uploaden. Zet vanuit het Eweka klantenpaneel de upload functie aan.  Als je het bestand inpakt met winrar en er een wachtwoord opzet, dan kan iedereen het downloaden, maar alleen degene die je het wachtwoord geeft zullen dan toegang krijgen tot het bestand.

Stel een nieuwsserver in zoals Eweka

Als je Spotnet hebt geïnstalleerd dan kan je beginnen met het instellen van een nieuwsserver. Eweka komt meerdere keren voor in de lijst van standaard providers. Er zitten enkele zeer slechte providers tussen, een paar die niet meer bestaan, maar ook providers die nog beter zijn. UsenetServer is bijvoorbeeld een fantastische provider, alleen is de Usenet aanbieder voor sommigen net wat te prijzig. Eweka kost ongeveer 7 euro per jaar, afhankelijk van het soort abonnement. UsenetServer kost enkele euro’s per maand meer.

Een voordeel van Spotnet is dat Eweka er al in voorkomt. Kies voor Eweka SSL, of Eweka SSL v2 zoals aangegeven op de afbeelding. Dan worden de juiste newsservers ingevoerd en zal Spotnet downloaden middels SSL. Kies niet voor 119, als je middels poort 119 download, dan gebruikt Eweka geen SSL, waardoor anderen kunnen zien wat je download. Het nieuwsserver adres van eweka is news.eweka.nl. Gebruik je een andere provider? Als deze niet voorkomt in de lijst met providers moet je bij je Usenet provider vragen wat het newsserver adres is.

eweka nieuwsserver instellen

Spotnet gebruikersnaam en wachtwoord

Zoals je kan zien hoef je hierna alleen nog maar je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen van je Usenet provider. Bij Eweka kan je deze zien in het klantenpaneel en je krijgt deze gegevens ook direct na inschrijving middels email. Zoals je ziet kan je kiezen uit ero spots, dit zijn spots met films voor volwassen mensen, die niet van kleren houden. Als je dit soort films graag voorbij ziet komen, kan je deze optie aangevinkt laten. Je kan ook aangeven vanaf wanneer de database gevuld moet worden.
spotnet download alle headers, spots en reacties
Bij Eweka kan je bestanden downloaden die bijna 15 jaar oud zijn. Middels Spotnet is het maximum ongeveer 12 jaar, oudere spots kan je vaak niet downloaden. Het is niet nodig om dit in te stellen, tenzij je alleen spots van de laatste jaren wilt downloaden. Spotnet zal namelijk het maximum proberen op te halen dat voorkomt bij jouw nieuwsserver. Dat is ook voordeel van een goede provider, het aantal spots dat wordt aangeboden is dan ook veel groter, budget providers leveren een nieuwsserver die bepaalde nieuwsgroepen niet dekt. Of geen geen spots kunnen downloaden die ouder dan 5 jaar zijn.

Er zijn zoals eerder gezegd veel van dit soort providers, die geen eigen servers hebben en op alles moeten beknibbelen om winst te maken. Ze beloven 6 jaar retentie, is praktijk is dat soms nog geen 3 jaar. Na het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord kan je op verbinden klikken. En dan kan het zomaar een uur duren voordat Spotnet Classic klaar is voor gebruik. Het programma moet namelijk alle spots, headers en reacties van andere gebruikers downloaden.

Na de installatie van Spotnet Classic

Na de installatie verschijnt er een enorme lijst met allerlei bestanden die je kan downloaden. Als je op zo’n bestand klikt, opent een nieuw tabblad. Je kan dan kijken naar de reacties om te zien wat anderen van het bestand vinden. Sommige mensen laten nare reacties achter, vele bedanken en enkele waarschuwen dat ze een virusmelding krijgen. Als veel mensen aangeven dat er een virus bij een bestand zit, of dat er een wachtwoord op het bestand zit, dan kan je het beter niet downloaden.

De spotter geeft bij de tekst die hij of zij heeft ingevoerd aan of er een wachtwoord op zit. Als de spotter geen wachtwoord verstrekt en mensen klagen dat er een wachtwoord op een bestand zit, dan kan je het beter niet downloaden. Sommige mensen klagen dat ze het bestand niet kunnen downloaden. Dat heeft in vele gevallen te maken met de nieuwsserver die zij gebruiken. Met een budget provider is de kans dat een nieuwsgroep niet is opgenomen redelijk groot, ook nemen ze niet alle bestanden op. Een Usenet provider zoals Eweka is daarom echt de moeite waard.

Downloaden via Spotnet is erg makkelijk

Je ziet aan de rechterkolom een reeks met categorieën waar je uit kan kiezen. Zo kan je alleen zoeken naar bepaalde audio of formaten en deze doorbladeren. De zoekbalk aan de linker bovenkant is erg makkelijk. Zo kan je zoeken naar een ieder bestand. Volg je alle spots van een bepaalde ‘afzender’ (uploader), dan kan je de naam van deze afzender, ookwel poster, invullen nadat je op ‘afzender’ hebt geklikt. Je krijgt dan alleen de spots te zien van de afzender waar je naar zoekt.

Klik op de download pijl om te starten met downloaden

Handig als je alle uploads van iemand wilt bijhouden, sommige posters uploaden dagelijks iets nieuws. Het aantal ero spots is enorm, als je van films voor volwassen mensen houdt dan zit je ook goed. Heb je een spot gevonden die je wilt downloaden? Klik dan op download. Helemaal rechtsboven een spot zie je een pijl. Als je hierop klikt, dan gaat Spotnet Classic het bestand downloaden. Dit gebeurt in een speciaal tabblad. Je kan vele downloads laten lopen, als je een goede nieuwsserver hebt, dan zijn bestanden zo binnen. Ze worden automatisch uitgepakt, mits er geen wachtwoord op zit. Omdat bestanden die lang in een nieuwsgroep zitten beschadigd raken, uploaden de meeste posters naast .rar bestanden ook .par bestanden mee. Spotnet gebruikt Winrar en Quickpar om bestanden uit te pakken en indien nodig te herstellen.

Winrar en Quickpar zijn niet nodig

Soms is een bestand zo dusdanig beschadigd, dat herstellen niet mogelijk is. Gelukkig komt dat maar zelden voor, met een goede nieuwsserver heb je dit probleem zelden. Bestanden blijven soms meer dan 10 jaar goed, waardoor ze niet eens herstelt hoeven worden met Quickpar. Maar, nogmaals, als je Spotnet Classic gebruikt, dan heb je programma’s zoals Winrar en Quickpar niet nodig. Dat maakt Spotnet Classic zo’n handig programma, je zoekt, klikt op download, wacht even je vindt het bestand in je downloads folder. Bij andere download programma’s moet je op andere manieren zoeken meer doen. Maar, sommige mensen vinden dit juist erg prettig, het geeft ze meer controle, het is dan ook mogelijk om bestanden automatisch te downloaden.

Spotnet alternatief

Er zijn vele alternatieven voor Spotnet. Je moet dan alleen wat meer doen om een bestand te downloaden. Een goede oplossing is Spotlite. Dit programma lijkt erg op Spotnet, maar je kan er niet mee downloaden. Je hebt dan een speciaal Usenet download programma voor nodig, zoals Grabit of beter nog SABnzbd. Zoeken met Spotlite is makkelijk het werkt zoals je zoekt met Spotnet. Heb je wat gevonden, dan klik je op download, waarna er een NZB bestand wordt gedownload.

Dit bestandje kan je openen met SABnzbd of Grabit, waarna het complete bestand dat je wilt hebben word gedownload. Bekijk onze handleiding downloaden met Spotlite als je op deze manier wilt downloaden. Een ander alternatief is een NZB website bezoeken. Clubnzb.com is een website die wat lijkt op Spotnet en Spotlite. Je kan zoeken en een NZB bestand downloaden als je iets ziet dat je wilt downloaden. Daarna kan je het complete bestand downloaden met Grabit of SABnzbd door het NZB bestand te laden in een van deze programma’s.

Veel gestelde vragen over Spotnet Classic

 • Wat heb ik nodig om te kunnen downloaden uit nieuwsgroepen?
  Om te kunnen downloaden uit nieuwsgroepen heb je een goede nieuwsserver en een downloadprogramma, zoals een newsreader, nodig. Een voorbeeld van een dergelijke newsreader is Spotnet Classic.
 • Wat is een goede nieuwsserver om te gebruiken en hoeveel kost het?
  Er zijn verschillende nieuwsservers beschikbaar. Eweka, UsenetServer en Newshosting worden gezien als enkele van de beste Usenet providers ter wereld. Eweka biedt een gratis proefperiode van 7 dagen en kost daarna ongeveer 7 euro per maand. UsenetServer en Newshosting bieden ook een gratis proefperiode aan van 14 dagen. Het is af te raden om voor een nieuwsserver te kiezen die maar 4 euro per maand kost, omdat de retentie en downloadsnelheden dan vaak niet voldoen aan wat de provider belooft.
 • Ik krijg een virusmelding als ik Spotnet Classic probeer te downloaden. Wat moet ik doen?
  Spotnet Classic wordt soms ten onrechte gezien als een virus door browsers. Je kan dit omzeilen door op “Behouden” of “Keep” te klikken, waarna je het bestand toch kan downloaden. Als je je zorgen maakt dat Spotnet Classic toch een virus bevat, zijn er verschillende alternatieven beschikbaar.
 • Hoe installeer ik Spotnet Classic?
  Nadat je Spotnet Classic hebt gedownload, klik je met de rechtermuisknop op het gedownloade .zip bestand en kies je voor uitpakken. Na het uitpakken kan je Spotnet installeren door twee keer op spotnet1907.exe te klikken. Je kan kiezen om het programma op je computer te installeren of portable te maken.